Undgå overspisning i december

8 bud på mere energi efter julemaden

Julen er den tid på året, hvor flest forspiser sig. Her får du vores råd til en jul uden overspisningen og hvor du stadig kan knappe dine jeans på vejen hjem.

Undgå overspisning i december

Det er både trist og synd, at nogle mennesker faktisk forspiser sig så voldsomt i julen, at de må på hospitalet. Julens fede mad og ofte for meget alkohol er en voldsom overbelastning af vores kroppe. Derfor er det en god ide på forhånd at tænke lidt over, hvad man kan gøre for at spise mindre – og måske endda nyde mere – i julen.

Her får du mine otte bud på en jul med mere energi efter julemaden, færre kilo på sidebenene efter jul og en jul med større mad-bevidsthed og nydelse.

1) Få din søvn

Søvn har en positiv effekt på din forbrænding. For lidt søvn forstyrrer nemlig din hormonbalance og nedsætter dermed din forbrænding. Dette betyder, at du lettere tager på, når du ikke sover nok, hvilket har en negativ effekt på eksempelvis vægttab. For lidt søvn påvirker også dit energiniveau negativt, således at du måske har mindre energi til at prioritere fokus på nærende måltider, træning eller en gåtur mellem julefrokosterne. For lidt søvn er i det hele taget kilden til mange dårlige beslutninger – også når du sidder ved julebordet.

2) Pas dine hovedmåltider

I julen er vi ofte omgivet af mad og godter alle døgnet vågne timer. Måltider og snacks glider nærmest oveni hinanden og vi snack’er os ofte gennem juledagene i sukkerholdige godter. Det betyder, at kroppen ofte er på konstant arbejde, mens du holder juleferie. Fordøjelse er nemlig en energikrævende proces, så hvis vi spiser mere eller mindre non stop, så er kroppen på overarbejde.

Hvis du gerne vil undgå at spise alt for mange godter og sukkerstads, så pas dine hovedmåltider. Når du spiser dig ordentligt mæt tre gange om dagen, vil din lyst til snacks falde. Du vil også opleve mere stabilt blodsukker, så du rent faktisk oplever at ha energi til andet end at spise og ligge på sofaen.

3) Få frisk luft - start evt dagen med en gåtur

Start dagen med en gåtur. Det behøver ikke være langt, men lidt motion og frisk luft vil hjælpe kroppen til at ’skille dig af’ med overskudsmad og kalorier fra dagen forinden. Derudover har morgenmotion den dejlige sidegevinst, at du føler du er kommet godt fra start på dagen. Du vil også føle dig mere hjemme i din egen power til at modstå fristelser, som du godt ved, din krop ikke har brug for. Og devicen om, at godt begyndt er halv fuldendt – ja, den gælder altså også i julen.

4) Er du sulten - eller er du rent faktisk tørstig?

Vidste du, at vi ofte forveksler sult med tørst? Særligt i julen… Prøv at lægge mærke til det. Chancerne for, at vi faktisk er tørstige midt i al ’juleriet’ er stor, for det er jo sjældent mad og vin, vi mangler. Men kroppen vil virkelige have behov for væske, når du spiser mere og anderledes mad, end vi plejer. Og hey – alle kan drikke 3 glas vand ekstra og dermed både spise mindre og hjælpe kroppen med at fordøje al den ekstra mad, vi har spist.

Her anbefaler jeg varmt vores instant juices, da de både bidrager med væske, næring og grønt :-)

5) Lad det grønne fylde på tallerkenen

En effektiv hjælp, hvis du gerne vil undgå at overspise er, at fylde en stor del af din tallerken med grønt. Sørg for, at der er nogle friske julesalater, som passer til den fede mad, og tag rigeligt af den.

6) Spis moderat af det, som tricker overspisning

Det er sjældent, at vi overspiser i rødkål og andre julesalater. Vær derfor opmærksom på, hvor meget du fylder tallerkenen med de ting, som ofte tricker overspisning, fx kartofler og sovs, chips, kød, osv. Hvis din tallerken er 2/3 fyldt med mad, du ikke overspiser i – fx friske sprøde julesalater, så vil du sikkert ikke føle dig forspist efter måltidet. Fokus også på gode proteiner ved hvert måltid – evt. de grønne af slagsen.

7) Overvej et høfligt nej tak!

Hey – det er faktisk ok at sige nej tak! Det glemmer vi nogle gange ;-) Hygge er ikke nødvendigvis lig med at tygge – og dem der tror det, er måske dem der overspiser allermest. Så beslut dig for, at den ’klub’ er du ikke med i. Sæt dit eget ønske om at være let i krop og sind efter måltidet højere end hvad andre tænker. Og trøst dig med, at dem der har modstand på ’nej tak’ sikkert i virkeligheden ville ønske at de selv havde rygrad til at sige nej.

8) Tyg din mad - tag dig tid

Ingen løber med maden – heller ikke juleaften – og der er rigeligt af det. Så tag dig tid og nyd dit måltid stille og roligt. Og vær opmærksom på, at tygge din mad ordentligt. At forsluge sig er en enorm energirøver, da maven så skal lave det ’grove arbejde’, som tænderne skulle have lavet. Og endda en mave, der ofte i forvejen er på overarbejde…

God jul :-)
Ofte skal der faktisk ikke så meget til for at gøre en stor forandring. Alene bevidsthed om, at vi har en udfordring på et bestemt område kan gøre en stor forskel.

Jeg ønsker dig en skøn december med masser af glæde og 'mindful eating'.