Surkål

Fermentering er det nye sortSkærmbillede 2015-09-28 kl. 14.02.08

Fermenterede grøntsager er propfyldte med enzymer og probiotika. De er meget lette at fordøje fordi fermenteringen nærmest for-fordøjer grøntsagerne. Fermenteringen øger også indholdet af tilgængelige næringsstoffer. Små mængder af mælkesyregæret hvidkål kan blandt andet også virke helende på sårdannelser og irritation i tarmen. Surkål og mælkesyregærede grøntsager kan man let selv lave.

Det skal du bruge
Skærmbillede 2015-09-28 kl. 14.02.08

UDSTYR 1 stort rengjort, tørt og skoldet henkogningsglas.

1 kg. Spidskål, rødkål eller anden kål (økologisk)
1-2 tsk. Salt
1 tsk. Enebær
1 tsk. Peberkorn
1 spsk. Brottunk (mælkesyre- kan købes hos Matas eller i Helsekostbutikker)

Denne opskrift kan også bruges til andre grøntsager eller i kombination med f.eks. Gulerødder, hvidkål, pastinak mv.. Alle grøntsager kan bruges, begræns dog løg og porrer, da dette fremmer fermenteringsprocessen. Du kan også bruge andre krydderier, eks. Kommen.

Sådan gør du

Skærmbillede 2015-09-28 kl. 14.02.08

Skyl kålen og skær det i strimler

Læg skiftevis kålen, lidt salt og krydderier og Brottunk i glasset.

Pres kålen med knyttet hånd, til den afgiver godt med saft.

Fyld ca. 4/5 af glasset op med kål, og pres kålen grundigt til sidst, så overfladen er dækket af saft.

Stil glasset i stuetemperatur (18-20 grader) i 10-12 dage, og lad der efter kålen eftermodne et køligt sted (5 grader) i 6-8 uger.

Herefter skal surkålen opbevares i køleskab for at hindre yderligere fermentering.

Opskriften er fra Fermentering
Fotograf: Cophia Nirrvana